Gnocchi - przepis podstawowy
Gnocchi - czyli oryginalne, włoskie kluski ziemniaczane, bardzo podobne do naszych kopytek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli w wolnym tłumaczeniu „gruda”. Tajemnicą smaku oryginalnych gnocchi są dwie rzeczy: przygotowanie ich z ziemniaków gotowanych ze skórką oraz zagniatanie ich z jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu są bardziej delikatne i mięciutkie.Gnocchi można serwować z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami.
Składniki:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić. Lekko przestudzić, ale tylko do do momentu, kiedy będziemy mogli je wziąć w rękę i obrać ze skórki.
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków bezpośrednio na stolnicę. Dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto (tylko do połączenia składników).
Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i toczyć z nich wałki o średnicy około 2 cm. Stolnicę regularnie podsypywać mąką, ale niezbyt obficie. Każdy wałek ciasta ciąć pod kątem prostym na kawałki, o długości około 2 cm i odkładać na bok.
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić.
Teraz czas na tworzenie rowków na kluseczkach. Najlepiej wykonać je używając oryginalnej, włoskiej deseczki Riga Gnocchi, lub za pomocą zwykłego widelca, które również należy oprószyć mąką. Rowki wykonujemy przetaczając i dociskając kluseczkę do ryflowanej powierzchni za pomocą kciuka. Dzięki tym rowkom sos na kluseczkach zdecydowanie lepiej się utrzymuje.
Gnocchi wrzucać partiami na wrzątek i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz, zachowując niewielkie odstępy, żeby się nie posklejały.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, zapieczone w piekarniku lub odsmażane na patelni.
Drukuj przepis
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków typu C (ugotowanych w mundurkach)
- 1 ¼ szklanki mąki
- 1 jajko (rozm.L)
- ½ łyżeczki soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić. Lekko przestudzić, ale tylko do do momentu, kiedy będziemy mogli je wziąć w rękę i obrać ze skórki.
Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków bezpośrednio na stolnicę. Dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto (tylko do połączenia składników).
Z przygotowanego ciasta odrywać po kawałku i toczyć z nich wałki o średnicy około 2 cm. Stolnicę regularnie podsypywać mąką, ale niezbyt obficie. Każdy wałek ciasta ciąć pod kątem prostym na kawałki, o długości około 2 cm i odkładać na bok.
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić.
Teraz czas na tworzenie rowków na kluseczkach. Najlepiej wykonać je używając oryginalnej, włoskiej deseczki Riga Gnocchi, lub za pomocą zwykłego widelca, które również należy oprószyć mąką. Rowki wykonujemy przetaczając i dociskając kluseczkę do ryflowanej powierzchni za pomocą kciuka. Dzięki tym rowkom sos na kluseczkach zdecydowanie lepiej się utrzymuje.
Gnocchi wrzucać partiami na wrzątek i gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na talerz, zachowując niewielkie odstępy, żeby się nie posklejały.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, zapieczone w piekarniku lub odsmażane na patelni.
Drukuj przepis