Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé
Fondant au chocolat to czekoladowy deser z płynnym środkiem, wypiekany w ramekinach i podawany na gorąco. Moja dzisiejsza propozycja to fondant pieczony w dużej formie i...podawany na zimno. Od tradycyjnego różni się także dodatkiem karmelu i to z solonym masłem oraz creme fraîche. Całość pyszna niesamowicie!!! Ciasto rozpływa się w ustach i jest dużo, dużo lżejsze od brownies, ale równie wilgotne. Warto spróbować, naprawdę!
/źródło: Et si vous veniez manger chez nous?/
Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé
Najpierw należy przygotować
Karmel z solonym masłem:
Składniki:
- 100g cukru
- 2 łyzki wody
- 50g solonego masła
- 7 łyżek creme fraîche
Przygotowanie:
Rozpuścić , nie mieszajac, wodę z cukrem w garnku o grubym dnie. Gotować, aż cukier przybierze złoty kolor i zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać masło w kawałkach i dokładnie wymieszać. Następnie dodać creme fraîche i ponownie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Fondant au chocolat:
- 200g dobrej gorzkiej czekolady o min. 64% zawartości kakao
- 200g dobrej jakości masła
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki
- 50 - 100g cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Następnie miksować dodając po jednym jajku . Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać 150g karmelu i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać Ciasto przelać do okrągłej tortownicy (o śr. 20 - 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie nasmarowanym olejem. Piec ok. 15 - 20 minut lub do momentu gdy ciasto będzie upieczone po bokach i jeszcze delikatnie "trzęsące się" w środku. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować resztą karmelu.
Smacznego:)
Moje uwagi:
1. nie miałam tak małej tortownicy, więc ciasto upiekłam w formie o sr. 26 cm, ale przygotowałam podwójną porcję. Piekłam je 30 minut.
2. karmel robiłam w następujący sposób. Cukier rozpuściłam i dopiero dodałam wode, poczekałam aż tafla karmelu rozpuści się, zdjęłam garnek z ognia dodałam masło, śmietanę i jeszcze to pogotowałam. Zamiast creme fraîche spokojnie mozna użyć innej gęstej śmietany, chociaż muszę przyznać, że creme fraiche jest najlepsza!
3. ciasto piekłam wieczorem, poprzedniego dnia, a więc karmel schowałam (szczelnie przykryty !)do lodówki i niestety zrobił się rzadszy. Aby karmel zgęstniał należy go mocno podgrzać i pozostawić w temp. pokojowej do ostygnięcia. Nie musicie dekorować nim ciasta przed samym podaniem, ale pamiętajcie o jednym - nie wstawiajcie deseru do lodówki!
4. I jeszcze jedna sprawa. Zawsze dodaję jajka do gorącej czekolady i nigdy masa mi sie nie zwarzyła, więc nie musicie czekać do wystygnięcia czekolady, jajek też nie trzeba dodawać jednego po drugim, mozna dodać wszystkie naraz - ciasto na pewno wyjdzie!