Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé

Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre  Salé

 Zdjęcie - Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre  Salé  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fondant au chocolat to czekoladowy deser z płynnym środkiem, wypiekany w ramekinach i podawany na gorąco. Moja dzisiejsza propozycja to fondant pieczony w dużej formie i...podawany na zimno. Od tradycyjnego różni się także dodatkiem karmelu i to z solonym masłem oraz creme fraîche. Całość pyszna niesamowicie!!! Ciasto rozpływa się w ustach i jest dużo, dużo lżejsze od brownies, ale równie wilgotne. Warto spróbować, naprawdę!

Zdjęcie - Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre  Salé  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Et si vous veniez manger chez nous?/

 Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé

Najpierw należy przygotować

Karmel z solonym masłem:

Składniki:

  • 100g cukru
  • 2 łyzki wody
  • 50g solonego masła
  • 7 łyżek creme fraîche

Przygotowanie:

Rozpuścić , nie mieszajac, wodę z cukrem w garnku o grubym dnie. Gotować, aż cukier przybierze złoty kolor i zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać masło w kawałkach i dokładnie wymieszać. Następnie dodać creme fraîche i ponownie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Fondant au chocolat:

  • 200g dobrej gorzkiej czekolady o min. 64% zawartości kakao
  • 200g dobrej jakości masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 50 - 100g cukru pudru

 

Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Następnie miksować dodając po jednym jajku . Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać 150g karmelu i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać Ciasto przelać do okrągłej tortownicy (o śr. 20 - 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie nasmarowanym olejem. Piec ok. 15 - 20 minut lub do momentu gdy ciasto będzie upieczone po bokach i jeszcze delikatnie "trzęsące się" w środku. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować resztą karmelu.

Zdjęcie - Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre  Salé  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego:)

 

Moje uwagi:

1. nie miałam tak małej tortownicy, więc ciasto upiekłam w formie o sr. 26 cm, ale przygotowałam podwójną porcję. Piekłam je 30 minut.

2. karmel robiłam w następujący sposób. Cukier rozpuściłam i dopiero dodałam wode, poczekałam aż tafla karmelu rozpuści się, zdjęłam garnek z ognia dodałam masło, śmietanę i jeszcze to pogotowałam. Zamiast creme fraîche spokojnie mozna użyć innej gęstej śmietany, chociaż muszę przyznać, że creme fraiche jest najlepsza!

3. ciasto piekłam wieczorem, poprzedniego dnia, a więc karmel schowałam (szczelnie przykryty !)do lodówki i niestety zrobił się rzadszy. Aby karmel zgęstniał należy go mocno podgrzać i pozostawić w temp. pokojowej do ostygnięcia. Nie musicie dekorować nim ciasta przed samym podaniem, ale pamiętajcie o jednym - nie wstawiajcie deseru do lodówki!

4. I jeszcze jedna sprawa. Zawsze dodaję jajka do gorącej czekolady i nigdy  masa mi sie nie zwarzyła, więc nie musicie czekać do wystygnięcia czekolady, jajek też nie trzeba dodawać jednego po drugim, mozna dodać wszystkie naraz - ciasto na pewno wyjdzie!

Kategorie przepisów