Filet z dorsza pieczony z pesto i pomidorami
Dzisiaj ryba w roli głównej : filety z dorsza pieczone z bazyliowym pesto i pomidorami. Nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Idealne na lekki obiad lub kolację. Do tak przygotowanej ryby świetnie pasują pieczone ziemniaczki. Pycha!
PRZEPIS NA FILET Z DORSZA PIECZONY Z PESTO I POMIDORAMI (2 porcje)
Składniki :
2 filety z dorsza
4 łyżeczki pesto z bazylii
1 pomidor
dwie szczypty oregano
sól, pieprz
Jak zrobić filet z dorsza pieczony z pesto i pomidorami : Filety z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, każdy posmarować 2 łyżeczkami pesto z bazylii. Na pesto ułożyć plastry pomidorów. Oprószyć odrobiną oregano. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.