Fasolka po bretońsku


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przed kilkoma tygodniami, znów dostałam świeżo łuskaną fasolę Jaś. Tym razem przerobiłam ją na fasolkę po bretońsku.
W takiej postaci fasolę jemy kilka razy do roku. Nie za często, żeby się nie przejadła. W większości przypadków jest to fasola suszona, ale jak dotąd dopisuje mi szczęście i mam fasolę prosto ze strączków! Taki obiad doskonale rozgrzewa i syci. W towarzystwie chrupiącej bagietki stanowi naprawdę bardzo dobry posiłek. Dodałam trochę wędzonej papryki, która doskonale wzbogaciła smak.
Poza tym, fasolka po bretońsku, to idealne danie dla rozkojarzonych i zapominalskich (czyli np. dla mnie), bo taka fasolka jest nawet lepsza, kiedy się trochę rozgotuje :) Świetnie zagęszcza sos, który łatwiej jest wybierać bagietką z miseczki.

Fasolka po bretońsku
4-5 porcji

600 g fasoli Jaś*
1 cebula
180-200 g podsuszonej, aromatycznej kiełbasy
500 ml pomidorowej passaty lub zagęszczonego soku pomidorowego (użyłam Melisa). Może też być zamiast passaty 100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki (do dostania np. w Marks&Spencer)
1 łyżeczka majeranku
około 0,5 łyżeczki soli (trzeba sprawdzać, czy nie trzeba więcej)

Świeżą fasolę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę na ćwierćplasterki, a kiełbasę w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę z kiełbasą dodać do fasoli po około pół godzinie od rozpoczęcia gotowania. Dodać też passatę lub koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę. Gotować jeszcze około pół godziny lub dłużej. W sumie fasolka po bretońsku gotuje się około godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień. Podawać z pieczywem.

*Suchą fasolę zalać wodą (2-3 szklanki) i zostawić na 8 godzin do namoczenia. Gotować w tej samej wodzie tak samo jak świeżą fasolę.

Przepisy z tych kategorii

Garnek pełen warzyw
5

Garnek pełen warzyw

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Pieczona marchewka z twarożkiem z fety

Pieczona marchewka z twarożkie…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Burgery Jamiego Olivera
1

Burgery Jamiego Olivera

Tyna Tyna
In cooking we trust

Twarożek z pokrzywą

Twarożek z pokrzywą

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Bakłażan nadziewany komosą ryżową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Bakłażan nadziewany komosą ryż…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami

Smażone podudzia z kurczaka z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron ze szparagami, suszony…

Beti Beti
kruche babeczki

Currywurst
3

Currywurst

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem

Kluski marchewkowe z pietruszk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szparagi z duszonym kurczakiem

Szparagi z duszonym kurczakiem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kotlety mielone z botwinką
1

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy