Fasolka po bretońsku


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przed kilkoma tygodniami, znów dostałam świeżo łuskaną fasolę Jaś. Tym razem przerobiłam ją na fasolkę po bretońsku.
W takiej postaci fasolę jemy kilka razy do roku. Nie za często, żeby się nie przejadła. W większości przypadków jest to fasola suszona, ale jak dotąd dopisuje mi szczęście i mam fasolę prosto ze strączków! Taki obiad doskonale rozgrzewa i syci. W towarzystwie chrupiącej bagietki stanowi naprawdę bardzo dobry posiłek. Dodałam trochę wędzonej papryki, która doskonale wzbogaciła smak.
Poza tym, fasolka po bretońsku, to idealne danie dla rozkojarzonych i zapominalskich (czyli np. dla mnie), bo taka fasolka jest nawet lepsza, kiedy się trochę rozgotuje :) Świetnie zagęszcza sos, który łatwiej jest wybierać bagietką z miseczki.

Fasolka po bretońsku
4-5 porcji

600 g fasoli Jaś*
1 cebula
180-200 g podsuszonej, aromatycznej kiełbasy
500 ml pomidorowej passaty lub zagęszczonego soku pomidorowego (użyłam Melisa). Może też być zamiast passaty 100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki (do dostania np. w Marks&Spencer)
1 łyżeczka majeranku
około 0,5 łyżeczki soli (trzeba sprawdzać, czy nie trzeba więcej)

Świeżą fasolę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę na ćwierćplasterki, a kiełbasę w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę z kiełbasą dodać do fasoli po około pół godzinie od rozpoczęcia gotowania. Dodać też passatę lub koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę. Gotować jeszcze około pół godziny lub dłużej. W sumie fasolka po bretońsku gotuje się około godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień. Podawać z pieczywem.

*Suchą fasolę zalać wodą (2-3 szklanki) i zostawić na 8 godzin do namoczenia. Gotować w tej samej wodzie tak samo jak świeżą fasolę.

Przepisy z tych kategorii

Garnek pełen warzyw
5

Garnek pełen warzyw

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Humus z awokado
2

Humus z awokado

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Dorsz w porach z pieczarkami - dieta szybka przemiana - faza II
2

Dorsz w porach z pieczarkami -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Deser marchewkowy z oreo
2

Deser marchewkowy z oreo

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Mus z banana, sałaty rzymskiej, ogórka i jabłka
1

Mus z banana, sałaty rzymskiej…

figmara figmara
figowe smaki

Filet kurczaka na jarmużu - dieta szybka przemiana - faza I
1

Filet kurczaka na jarmużu - di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Naleśniki po chłopsku
3

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
2

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!
1

Zupa z fasolą mung, imbirem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Carpaccio z pieczonych buraków
1

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym
1

Curry z kurczakiem, dynią i ma…

Dzi Dzi
karmelowy