Fasolka po bretońsku


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak przed kilkoma tygodniami, znów dostałam świeżo łuskaną fasolę Jaś. Tym razem przerobiłam ją na fasolkę po bretońsku.
W takiej postaci fasolę jemy kilka razy do roku. Nie za często, żeby się nie przejadła. W większości przypadków jest to fasola suszona, ale jak dotąd dopisuje mi szczęście i mam fasolę prosto ze strączków! Taki obiad doskonale rozgrzewa i syci. W towarzystwie chrupiącej bagietki stanowi naprawdę bardzo dobry posiłek. Dodałam trochę wędzonej papryki, która doskonale wzbogaciła smak.
Poza tym, fasolka po bretońsku, to idealne danie dla rozkojarzonych i zapominalskich (czyli np. dla mnie), bo taka fasolka jest nawet lepsza, kiedy się trochę rozgotuje :) Świetnie zagęszcza sos, który łatwiej jest wybierać bagietką z miseczki.

Fasolka po bretońsku
4-5 porcji

600 g fasoli Jaś*
1 cebula
180-200 g podsuszonej, aromatycznej kiełbasy
500 ml pomidorowej passaty lub zagęszczonego soku pomidorowego (użyłam Melisa). Może też być zamiast passaty 100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka wędzonej papryki (do dostania np. w Marks&Spencer)
1 łyżeczka majeranku
około 0,5 łyżeczki soli (trzeba sprawdzać, czy nie trzeba więcej)

Świeżą fasolę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i ugotować. W międzyczasie pokroić cebulę na ćwierćplasterki, a kiełbasę w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Usmażoną cebulę z kiełbasą dodać do fasoli po około pół godzinie od rozpoczęcia gotowania. Dodać też passatę lub koncentrat pomidorowy, sól i wędzoną paprykę. Gotować jeszcze około pół godziny lub dłużej. W sumie fasolka po bretońsku gotuje się około godziny. Na koniec dodać majeranek i wymieszać.
Danie najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień. Podawać z pieczywem.

*Suchą fasolę zalać wodą (2-3 szklanki) i zostawić na 8 godzin do namoczenia. Gotować w tej samej wodzie tak samo jak świeżą fasolę.

Przepisy z tych kategorii

Garnek pełen warzyw
5

Garnek pełen warzyw

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pomidorowa kasza bulgur

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety po myśliwsku
1

Pulpety po myśliwsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady