Świąteczny schab ze śliwkami

Świąteczny schab ze śliwkami

Zdjęcie - Świąteczny schab ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków.”
Zdjęcie - Świąteczny schab ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczny schab ze śliwkami

Składniki:
1,6kg schabu wieprzowego
2 małe cebule
6 ząbków czosnku
50ml wódki
1 łyżeczka majeranku
4 liście laurowe
sól, pieprz
6 łyżek oleju ryżowego

Nadzienie:
200g suszonych śliwek kalifornijskich
50ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka kaszy manny
po szczypcie soli i majeranku

Sos:
podsmażona cebula z czosnkiem
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu mięsnego
2 łyżeczki dżemu z czerwonych porzeczek
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody
10 śliwek
pieprz



Namocz śliwki w białym winie. Po 30 minutach odłóż 10szt., a resztę pokrój w paseczki. Dodaj posiekany czosnek, kaszę, biały pieprz i 3 łyżki wina w którym się moczyły. Przypraw szczyptą soli i majeranku.

Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij w nim głęboką kieszeń. Natrzyj łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem i wódką. Napełnij kieszeń farszem ze śliwek, zepnij wykałaczką i zasznuruj mięso grubą nicią.

Rozgrzej w brytfannie olej. Wrzuć cebule pokrojone na ósemki i ząbki czosnku. Smaż chwilę, aż cebula stanie się szklista. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do rondla. Do brytfanny włóż teraz mięso i obsmaż ze wszystkich stron na rumiano w aromatycznym oleju. Przełóż do żaroodpornego płaskiego naczynia. Posyp majerankiem, a na wierzchu ułóż liście laurowe. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 80°C i piecz 6 godzin.

Teraz przygotuj sos. Do rondelka z cebulą i czosnkiem wlej bulion, wino i sos spod pieczeni rozrobiony 2 łyżkami gorącej wody. Postaw na małym ogniu i gotuj przez godzinę. Przetrzyj przez sitko. Dodaj dżem porzeczkowy. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć śliwki i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut.
W dniu obiadu, pokrój schab na plastry, ułóż w brytfannie razem ze śliwkami, podlej kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewaj przez 20 minut. Sos odgrzej w rondelku. Skrobię kukurydzianą rozmieszaj z zimną wodą i wlej do sosu. Zagotuj.
Gorący schab ułóż na półmisku, obłóż śliwkami. Sos podaj w sosjerce.




Kategorie przepisów