Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Czy wiecie, że dziś obchodzimy Carbonara Day — światowy dzień carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu carbonara prawdopodobnie zawdzięcza swoją nazwę (przypomina węgiel i nawiązuje do włoskich górników — carbonai). Te 5 składników oraz odrobina soli, to kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Przygotowując swój przepis na spaghetti alla carbonara, korzystałem z rad największego makaroniarza nad Wisłą — Bartka Kieżunia, uzyskując najlepszy makaron, niczym spod ręki włoskiej nonny! Spróbujcie i Wy! Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 2 porcje spaghetti alla carbonara

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 50 g guanciale lub pancetty
  • 40 g pecorino lub parmezanu + do posypania
  • 3 żółtka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

* PRZYGOTOWANIE
Do zagotowanej i osolonej wody wrzuć makaron. W tym czasie przysmaż posiekane guanciale lub pancettę (tylko do momentu wytopienia się tłuszczu, nie robimy skwarek!). Odstaw do przestudzenia. W miseczce roztrzep żółtka wraz z parmezanem i pieprzem. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj. Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z guanciale lub pancettą, wlej żółtka z parmezanem i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerze. Spaghetti alla carbonara możesz posypać dodatkową porcją sera i świeżo mielonym pieprzem.
*

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów