Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres

Gougeres – najlepsza i najprostsza recepta na puszyste, lekkie, francuskie bułeczki.

Z dodatkiem mozzarelli i parmezanu.

Mogą być dodatkiem do obiadu, przekąską do lunch boxa do pracy, a praktycznie o każdej porze dnia.

Jednak na ciepło są najpyszniejsze.

Zdjęcie - Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES

Porcji: u mnie wyszło 11 bułeczek, ale dość sporych, bo około 10 cm, polecam zrobić mniejsze i rozstawić 6 kulek na blaszce.

Składniki:

3/4 szklanki wody

5 łyżek masła

1/2 łyżeczki soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

3/4 szklanki tartej mozzarelli

1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu

garść świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 220 C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
  2. W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut. Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
  4. Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
  5. Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 C i 20-25 minut w temperaturze 190 C do uzyskania złotego koloru.  
Zdjęcie - Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES

Kategorie przepisów