Salmorejo czyli zupa na zimno

Salmorejo czyli zupa na zimno

W życiu trzymam się bardzo prostej zasady- jak zupa, to ciepła (a czasami nawet gorąca). Nie znoszę wprost letniej ogórkowej, czy nie daj boże za krótko podgrzewanego rosołu. Ale czasem… latem… przychodzi czas wyjątkowy i upalny. Najlepszy na chłodnik.

Tym razem jego andaluzyjska wersja- salmorejo. Sycąca, aromatyczna i podawana niczym nasz poczciwa buraczkowa odmiana – z jajkiem gotowanym na twardo.

Nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji! Jedna papryka więcej czy mniej, dodatkowy pomidor czy dorzucone pół cebuli tylko urozmaici jej smak zupy!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Salmorejo czyli zupa na zimno

Agata, 23 sierpnia 2010

Zdjęcie - Salmorejo czyli zupa na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować na gętą, jedwabista zupę-krem. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce, minimum przez 2 godziny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, polaną oliwą.

Kategorie przepisów