Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pyszny sposób na pieczoną rybę! Pstrąg przyrządzony w ten sposób jest delikatny i soczysty. Ja zawijam go w papier do pieczenia to zdrowsza opcja niż folia aluminiowa. Świetnie smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami – klik i surówką, np. z młodej kapusty – klik.


Zdjęcie - Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM

Składniki :
2 pstrągi
sok z połowy cytryny
50 g miękkiego masła
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Jak zrobić pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowo-czosnkowym : Masło wymieszać w miseczce z pietruszką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Włożyć do zamrażalki na około 30 minut (powinno stwardnieć). Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć z pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Skropić sokiem z cytryny i posolić i popieprzyć w środku i na zewnątrz. Masło wyciągnąć i pokroić w cienkie plastry. Ryby ułożyć na kawałku papieru do pieczenia (każdą osobno). Masło włożyć do środka ryby i ułożyć kilka plastrów na zewnątrz.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Kategorie przepisów