MUFFINY Z OWOCAMI JAGODOWYMI NA MAŚLANCE

MUFFINY Z OWOCAMI JAGODOWYMI NA MAŚLANCE

Zdjęcie - MUFFINY Z OWOCAMI JAGODOWYMI NA MAŚLANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj będzie bez wstępu. Ręce mi opadły i nie mam siły ich podnieść ;-)


Zdjęcie - MUFFINY Z OWOCAMI JAGODOWYMI NA MAŚLANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szkl. świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (jagody , maliny , jeżyny , truskawki) - użyłam świeżych
- 2 szkl. mąki (bardziej niepełne niż ubite)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szkl. maślanki
- 6 łyżek oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z cukrem.
W drugiej misce lekko ubić jajka , dodać maślankę , olej i wanilię. Wlać to do miski z suchymi składnikami , wsypać owoce (te większe poprzekrajać) i delikatnie , niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek muffinkowych (wysmarowanych tłuszczem lub wyścielonych papilotkami) , wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piec ok. 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - MUFFINY Z OWOCAMI JAGODOWYMI NA MAŚLANCE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów