Kruche ciasteczka maślane z ziarnami
 
            Prosty przepis na pyszne, domowe, kruche ciasteczka z dużą ilością ziaren, które po przypieczeniu w piekarniku bardzo przyjemnie chrupią :). Ciastka można upiec z ulubionymi ziarnami, ja używam ziaren słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego. Bardzo lubię połączenie słodkiego ze słonym i często dorzucam też orzechy ziemne solone, fajnie pasują :).
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Kruche ciasteczka maślane z ziarnamiPorcje
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Kruche ciasteczka maślane z ziarnamiPorcje30
ciastekSkładniki- 200 g mąki pszennej 
- 100 g zimnego masła 
- 50 g cukru pudru 
- 1 żółtko 
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- Na wierzch ciastek :
- 1 białko 
- 1 łyżka cukru 
- ziarna, orzechy (u mnie ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i orzechy ziemne solone) 
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło. Kroić nożem aż z masła zrobią się małe kawałeczki. Wówczas dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyciągnąć, rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować lekko rozmąconym białkiem i posypać ulubionymi ziarnami i cukrem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
 
            