figmara, figowe smaki
http://figowesmaki.blox.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/golabki-z-ryzem-pieczarkami-i-papryka

Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1 czerwona papryka

6 pieczarek

1 cebula

0,5 szklanki ryżu

jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

olej

kapusta włoska

 

Sos pomidorowy:

500 g pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

olej

 

Pomidory opłukać, pokroić. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory i dusić je aż się rozgotują.

Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował nadmiar wody. Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Ryż opłukać.

W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól i ryż.

Ryż gotować, a kiedy wchłonie wodę przykryć i schować "pod pierzynkę" aby doszedł.

 

Z kapusty zdjąć liście, sparzyć je w gotującej wodzie. Z liści ściąć zgrubienia.

 Pieczarki i paprykę opłukać, pokroić na małą kostkę. Cebulę i czosnek także pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć je, tak aby zmiękły. Dodać sól, pieprz do smaku. Pieczarki i paprykę wymieszać z ryżem, dodać jajko i bułkę tartą.

Farsz nakładać na liście kapusty i zwinąć je w rulony. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać sosem pomidorowym i dusić aż kapusta będzie miękka.

 

 

 

Zapisz

Zapisz