Ciasto z kokosem i galaretką

Ciasto z kokosem i galaretką

Przepis na to ciasto miałam zanotowany już dawno, ale jakoś nigdy nie mogłam zabrać się za jego pieczenie. Ostatnio wreszcie mi się udało i upiekłam, ale ciasto chyba ma pecha, bo akurat trafiło na moment, kiedy mieliśmy rozmaite przeboje zdrowotno-szpitalne i musiałam odwołać zaplanowanych gości. Niemniej jednak, śmiało mogę polecić Wam ten wypiek na jakąś ważną okazję - ciasta wychodzi dość dużo pomimo niewielkiej blaszki. Bardzo pyszna jest masa kokosowa, a właściwie jedyne zastrzeżenie jakie mam dotyczy biszkoptu, który wyszedł za suchy. Na drugi raz upiekłabym to ciasto na spodzie murzynkowym lub dobrze nasączyłabym biszkopt.

Składniki:

Biszkopt:

2 białka

4 żółtka

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1,5 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku

Masa kokosowa:

200 g wiórków kokosowych

2 szklanki mleka

0,5 kostki masła

2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

2-3 galaretki wiśniowe

3 duże paczki herbatników typu petite beurre

polewa czekoladowa (u mnie biała)

Wiórki gotuj z mlekiem na niewielkim ogniu, często mieszając, do momentu aż całe mleko odparuje. Odstaw do wystygnięcia.

Rozrób galaretki w nieco mniejszej ilości wody, niż jest podane na opakowaniu.

Ubij białka, dodaj cukier, następnie żółtka, potem mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie. Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach (blaszka o wymiarach ok. 20 x 20 cm).

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po łyżce zimnych wiórków. Masę wyłóż na biszkopt, na wierzch wylej zastygającą galaretkę i od razu układaj na galaretce herbatniki (chodzi o to, żeby herbatniki dobrze przykleiły się do galaretki). Wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem, dobrze jest wystawić ciasto na jakiś czas w temperaturze pokojowej, będzie się lepiej kroiło.

Zdjęcie - Ciasto z kokosem i galaretką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów