Chlebki naan z jajkiem i pieczarkami

Chlebki naan z jajkiem i pieczarkami

Zdjęcie - Chlebki naan z jajkiem i pieczarkami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zastanawiałam się jak nazwać owo oryginalne danie. Na Wyspach możecie spotkać się z określeniem breakfest naan pizza, czyli śniadaniowa pizza na chlebku naan (sic!). Aż wykrzywia mi buzię, kiedy to piszę! Co za poplątanie z pomieszaniem!

Jednak odsuwając własne uprzedzenia wobec nazywania pizzą czegokolwiek innego niż pizzy, można uznać, że płaski chleb (a czymże w końcu jest baza pizzy jak nie ciastem chlebowym) z nadzieniem to właśnie powtórzenie najsłynniejszego włoskiego dania. Inną kwestią jest sprawa ewentualnego serwowania pizzy na śniadanie… Na szczęście nie jestem Irlandką czy Brytyjką, więc jajko sadzone nie kojarzy mi się bezwzględnie ze śniadaniem. Po prawdzie kojarzy mi się z tradycyjnym piątkowym obiadem w moim rodzinnym domu, który składał się z ziemniaków, surówki z marchwi i sadzonego jajka. Przez całe dzieciństwo był to mój ulubiony zestaw obiadowy, a surówki z marchwi mogłam zjeść całą miskę.

Bez względu na porę dnia chlebki zapiekane z porem, pieczarkami, szwajcarskim serem Gruyère i jajkiem są tak samo dobre. Z Króliczką zjadłyśmy je na lunch, gdy wróciła ze szkoły wygłodniała jak wilczę i stwierdziła, że zwykłą kanapką się nie naje. Była trochę zdziwiona, ale ostatecznie burczenie w brzuchu nie pozwoliło jej filozofować nad daniem i zjadła nawet wszystkie pieczarki, choć na ich niejedzenie ma oficjalne pozwolenie od taty. Coś tam pomarudziła pod nosem, że tata będzie miał dużo to explain, lecz na tym skończyło się wojownicze nastawienie. Jak mawiają – głód jest najlepszą przyprawą. Mnie bardzo smakowało, choć specjalnie głodna nie byłam, a przy okazji zużyłam resztki zalegające w lodówce. W końcu kto zjada ostatki, ten piękny i gładki!

Zdjęcie - Chlebki naan z jajkiem i pieczarkami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBKI NAAN Z JAJKIEM I PIECZARKAMI

  • 2 duże chlebki naan z czarnuszką
  • 1 por
  • 6 pieczarek
  • 2 jajka
  • 60 g sera Gruyère
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Por dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle (ok. 5-6 minut, aż zmięknie, na średnim ogniu). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.

Por i pieczarki układamy na chlebkach naan na kształt gniazdka (zostawiamy puste miejsce na środku). Przyprawiamy i posypujemy startym serem. W środek wbijamy po jednym jajku, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut. Podajemy od razu posypane posiekanym szczypiorkiem.

(przepis z moimi zmianami wg „Easy Food” March 2016)

Kategorie przepisów