Chleb z prażoną śmietanką i kuminem

Chleb z prażoną śmietanką i kuminem

Zdjęcie - Chleb z prażoną śmietanką i kuminem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny, drugi (lub trzeci jeśli liczyć Dzień Chleba) wspólny wypiek z moim udziałem. Tym razem piekłyśmy chleb z prażoną śmietanką i kuminem. Przepis na chleb zaproponowała Margot.
Wyszedł całkiem nieźle, chyba tak, jak powinien... mam nadzieję:)
Zapach prażonej śmietanki był niesamowity!
W kwestii pieczywa cały czas raczkuję, ale wchodzę powoli w fazę drugą - samodzielne, niepewne kroczki. Chciałabym w niedalekiej przyszłości pewnie stąpać po chlebowym gruncie:)))
Cóż, trzeba ćwiczyć!
Oto, co mi dzisiaj wyszło: przepis podaję za Margot.

Zdjęcie - Chleb z prażoną śmietanką i kuminem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kuminem i prażoną śmietanką

2 małe bochenki

prażona śmietanka-wychodzi ok. 50 g - 150 g śmietanki kremówki (36% tłuszczu )

pate fermentee

220 g mąki

5 g soli

0,5 g świeżych drożdży

170 g wody

właściwe ciasto

270 g mąki

20 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g wody

8 g świeżych drożdży

pate fermentee

prażona śmietanka (ok. 50 g)

7 g soli

10 g kuminu


pate fermentem

Dobrze wymieszać wszystkie składniki, zakryć. Zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. A następnie zostawić na noc w lodówce.prażona śmietanka Doprowadzić śmietankę do wrzenia i gotować mieszając, aż cała woda odparuje.Wytrąci się tłuszcz ,a białko nabierze złocistego koloru

ciasto właściwe

Drożdże rozpuścić w 50 g wody, a resztę wody wymieszać z pate fermentee. Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz soli . Wymieszać robotem kuchennym na najmniejszej prędkości przez 3 minuty, dodać sól i wymieszać na 6 minut średniej prędkości. Zagniecione ciasto ma być gładkie i niezbyt lepkie . Nakryć i odstawić do rośnięcia na 30 minut .Ciasto wyjąć na blat i złożyć ,a następnie ponownie zostawić na 30 minut do rośnięciaWyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.. Ukształtować dwa okrągłe bochenki i ułożyć oba na jednej blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawić do rośnięcia na 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.Przed pieczenia spryskać wodą górną część chlebów i ukośnie ponacinać powierzchnię chlebków ostrym nożem czy żyletką.Piec przez 15 minut z parą wodna , otworzyć na chwile piekarnik ,aby uszła para i piec kolejne 20 minut. Jeśli chleb za szybko się rumieni przykryć folią aluminiową. Wyjąć i ostudzić na kratce do ciasta.

Kategorie przepisów