Lekkie Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności.
Składniki na ciasto:
kostka masła
3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka)
2 szklanki pszennej mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
50 ml wódki
50 ml oleju
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
Przygotowałam składniki. Zacznijmy od masła i cukru. Utarłam masło z cukrem.
Wbiłam żółtka.
Cały czas ucierając dodawałam kolejne składniki:
olej, alkohol,
sok z cytryny,
proszek do pieczenia,
skórkę z cytryny, wiórki kokosowe
i mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta i delikatnie wymieszałam.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Przełożyłam do niej ciasto.
Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut. W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier. Do miseczki wsypałam cukier puder.
Wlałam do niego sok z cytryny
i sok z pomarańczy.
Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.