ewuncja, Restauracja Domowa
http://restauracjadomowa.blox.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/warzywna-tarta-z-sosem-serowo-czosnkowym

Warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym

Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu. Ja nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast i nie lubię tego robić dlatego używam gotowego ciasta francuskiego, które pozwala mi błyskawicznie przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny obiad, kolację lub przekąskę na spotkanie w gronie znajomych i przyjaciół.

Zdjęcie - Warzywna tarta z sosem serowo-czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 250-270 g ciasta francuskiego (użyłam gotowego),
  • ½ brokuła,
  • ½ kalafiora,
  • 200 g fasolki szparagowej (dodałam żółtą ale może być też zielona),
  • 90 g sera ( dowolny twardy ser żółty)
  • 270 ml śmietany (18%),
  • 1 jajko,
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
  • masło do wysmarowania blachy lub naczynia żaroodpornego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. kalafiora i brokuł dzielimy na mniejsze różyczki a fasolkę oczyszczamy (odcinamy końcówki),
  2. warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 7 min.,
  3. w tym czasie robimy sos: do śmietany dodajemy starty ser, czosnek roztarty z solą, roztrzepane jajko, doprawiamy pieprzem i solą (około ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu), dokładnie mieszamy,
  4. blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, układamy ciasto francuskie, dociskając palcami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 5 min,
  5. następnie odcedzamy warzywa i schładzamy lekko pod bieżącą, zimną wodą,
  6. wyjmujemy ciasto francuskie z piekarnika i na podpieczone ciasto wlewamy ½ przygotowanego sosu, układamy warzywa i polewamy resztą sosu,
  7. wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.