Majana, Majanowe pieczenie
http://majanaboxing.blox.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-z-masa-krowkowa

Sernik z masą krówkową

                          Za oknem zrobiło się zimno, pada deszcz ze śniegiem, wieje wiatr. Rano gdy wstaję jest ciemno, kiedy wracam z pracy zapada mrok. Mam zatem mały kryzys jeśli chodzi o robienie zdjęć. Nie lubię tego. Jednak dziś mam na pocieszenie i rozweselenie sernik, który piekłam na początku października. Wtedy jeszcze mogłam zrobić takie radosne zdjęcia :). 

Sernik to mój pomysł na wykorzystanie puszki masy krówkowej. Bardzo smaczny, wilgotny, idealnie słodki. Polecam !

Zdjęcie - Sernik z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*70 g masła

*225 g ciasteczek Digestive lub innych owsianych

Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami na masę o konsystencji  mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm: wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie masę ciasteczkową przełożyć do formy, dokładnie wylepić spód, ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Składniki na masę serową:

*1 kg mielonego twarogu

*4 jajka

*1/2 puszki masy krówkowej o wadze 400 g (czyli 200g)

*3/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki

 

W misie miksera umieścić twaróg, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylać na spód ciasteczkowy, następnie wyłożyć łyżką masę krówkową, w różne miejsca, potem kilka razy delikatnie wymieszać patyczkiem z masą serową. Nie tak dokładnie, tylko żeby krówka wymieszała się nieco z twarogiem. 

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez około pół godziny. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Pozostałą połowę puszki masy krówkowej przełożyć do garnka, delikatnie podgrzać (tylko na tyle, żeby dała się dobrze rozsmarować) i rozprowadzić ją na wierzchu sernika. 

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami