Angie, Kuchnia w wersji light
http://kuchnialight.blogspot.com/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/salatka-z-fasolki-szparagowej-i-tunczyka

Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka


Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka to mój tegoroczny hit sałatkowy :) To jedyna forma w jakiej zasmakował mi "szabelek" na zimno. Z dodatkiem tuńczyka i sosu vinegret...rewelacyjne połączenie - lekkie,zdrowe i smaczne. Sałatka jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin: A, E, C oraz witamin z grupy B. Bogata w magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, fosfor i mangan. Polecam Wam gorąco :)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
500 g fasolki szparagowej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżeczki oliwy z oliwek

Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Ostudzona faolkę delikatnie wymieszaj w misce z tuńczykiem.
Do słoiczka wlej wszystkie produkty na dressing, zamknij szczelnie i wstrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund.
Przygotowanym sosem polej sałatkę. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:

energia:238 kcal
białko: 22 g
węglowodany: 21,5 g
błonnik: 9,6 g
tłuszcze: 11,5 g
cholesterol: 52 mg


Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami