Marcepanowa kuchnia, Marcepanowa kuchnia
https://marcepanowakuchnia.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pierniczki-bezglutenowe-bez-jajek-bez-cukru

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)

Zdjęcie - Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierniczki bezglutenowe – kruche i pyszne !
Święta kojarzą mi się przede wszystkim z korzennym piernikowym zapachem unoszącym się w domu ! Zarówno piernik jak i pierniczki to z pewnością moje ulubione Bożonarodzeniowe wypieki, zwłaszcza takie własnoręcznie udekorowane. Od jakiegoś czasu co roku organizujemy wspólne wypiekanie pierniczków i dekorowanie. Jest to nie tylko super zabawa ale też okazja do spędzenia czasu z rodziną i znajomymi.

Oczywiście na blogu znajdziecie też przepisy na tradycyjne pierniczki, ale postanowiłam dodać też przepis na ich bezglutenową wersję 🙂
Pierniczki z tego przepisu wyszły delikatne i kruche, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków !

Takie ciasteczka można dekorować, oraz powiesić na choince (należy zrobić dziurkę w pierniczkach przed pieczeniem). Takie ciasteczka można dekorować, oraz powiesić na choince (należy zrobić dziurkę w pierniczkach przed pieczeniem).

W wersji wegańskiej miód można zamienić na melasę, syrop z agawy lub syrop daktylowy. Zdjęcie - Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierniczki bezglutenowe – przepis

SKŁADNIKI:

125 g margaryny roślinnej
100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy)
100 g ksylitolu
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
250 g mąki ryżowej
250 g mąki kukurydzianej + do podsypania
1 łyżeczka sody

Sposób wykonania: Do rondelka przekładamy odważoną margarynę ,miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy . Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka) UWAGA! Gorące pierniczki są bardzo delikatne i łatwo się kruszą, ze względu na to najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem 🙂

LUKIER :
200 g cukru pudru
3-4 krople soku z cytryny
1 białko

Sposób wykonania: Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody . Zdjęcie - Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPierniczki bezglutenowe (bez jajek i cukru) Pyszne i kruche pierniczki bez glutenu, jajek. Słodzone ksylitolem i miodem. Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasteczka Kuchnia: Bezglutenowa Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez jajek, pierniczki Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 10 minutes Całkowity czas: 40 minutes Ilość porcji: 24 ciasteczka Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki

  • 125 g margaryny roślinnej
  • 100 g płynnego miodu najlepiej wielokwiatowy
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania
  • 1 łyżeczka sody

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • 1 białko

Sposób wykonania

  • Do rondelka przekładamy odważoną margarynę ,miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy .
  • Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być).
  • Dzielimy ciasto na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować, żeby się nie przypaliły, czas zależy od tego jakiej grubości są ciastka)