Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pieczony-losos-z-kremem-smietanowym

Pieczony łosoś z kremem śmietanowym

Takie dania to ja naprawdę lubię! Jego przygotowanie zajmuje jakieś 3 minuty, potem myk do pieca i już można delektować się pyszną, delikatną rybą.

Zdjęcie - Pieczony łosoś z kremem śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos jest dość intensywny, lekko kwaskowaty, doskonale komponuje się więc z mięsem łososia.

Zdjęcie - Pieczony łosoś z kremem śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pewno jeszcze nie raz przyrządzać go będę w ten sposób, następnym razem poeksperymentuję jednak z dodatkiem ziół (koperek na pewno dobrze by się tu sprawdził!)

Zdjęcie - Pieczony łosoś z kremem śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony łosoś z kremem śmietanowym

Agata, 28 lutego 2013

Zdjęcie - Pieczony łosoś z kremem śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • filet z łososia - ok. 200 g
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżeczki, Dijon
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1/4 ząbka
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: śmietanę, musztardę, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Filet posól, ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.

Na rybę połóż większość sosu ( resztę podasz do ryby, po jej upieczeniu), posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 20 minut. Podawaj od razu.