edysqa, Co na wege obiad?
http://cobylonaobiad.blox.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/nadziewane-ziemniaki-i-pieczarki-z-surowka-z-czerwonej-kapusty

Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej kapusty

 Składniki dla 2 osób: Zdjęcie - Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 4 duże ziemniaki,
- 10 pieczarek (miałam niezbyt duże, ale im większe tym lepsze),
- szpinak (3 - 4 duże garście),
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy,
- olej.

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, przekroić na pół i ugotować tak żeby były prawie miękkie. Szpinak w tym czasie poddusić, dodać do niego przeciśnięty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczarki obrać, odkroić ogonki, delikatnie wykroić z pieczarek trochę środka żeby do kapeluszy weszło więcej farszu. Pozostałe ogonki i wydrążony farsz, pokroić drobno i podsmażyć.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki również wydrążyć.
Pieczarki nasmarować olejem, oprószyć pieprzem ziołowym, nałożyć do nich szpinak.
Resztę szpinaku wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i wydrążonymi częściami ziemniaków farsz doprawić, nałożyć do wydrążonych ziemniaków.
Ułożyć ziemniaki i pieczarki na blasze wyłożonej matą do pieczenia lub papierem, piec w 150 stopniach przez ok 15 - 20 minut.

Zdjęcie - Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Surówka z czerwonej kapusty:
Przepis inspiowany przepisem Agnieszki Kręglickiej na kapustę z patelni.

- 1 malutka kapusta czerwona, lub kawałek większej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- garść orzechów ziemnych,
- 2 - 3 łyżki dżemu z żurawiny, borówek,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- cukier do smaku, sól, pieprz,
- olej.

Kapustę cienko poszatkować, czosnek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, dodać kapustę i pokrojoną w piórka cebulę (podczas smażenia mieszać), gdy kapusta zmięknie, wlać ocet balsamiczny, posłodzić. Przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez kilka minut, doprawić do smaku, dodać żurawię posypać pokrojonymi orzechami, wymieszać i dalej dusić aż kapusta będzie miękka (można podlać ją wodą).

Zdjęcie - Nadziewane ziemniaki i pieczarki z surówką z czerwonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podawać na ciepło z faszerowanymi ziemniakami i pieczarkami.

 

Smacznego!!!