Marcepanowa kuchnia, Marcepanowa kuchnia
https://marcepanowakuchnia.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/murzynek-tradycyjny-i-najlepszy

Murzynek tradycyjny i najlepszy

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Murzynek to ciasto, które zawsze pojawia się w moim domu na Święta.  W przeciwieństwie do piernika znika bardzo szybko ! Często robię go z dodatkiem korzennych przypraw i polewą.Tym razem zrobiłam najbardziej tradycyjną wersję z kakao i cukrem pudrem. Co sprawia, że ciasto jest puszyste ? Ubita piana z białek dodana pod koniec do ciasta ! To mój niezawodny sposób na wyrośnięte ciasto bez zakalca. Ważne aby delikatnie wymieszać ją z ciastem. 

Przepis na najlepszy tradycyjny murzynek bez zbędnych dodatków Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 szklanka mąki
100 g roślinnej margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Murzynek tradycyjny i najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Murzynek tradycyjny i najlepszy Najlepszy murzynek ! Wilgotny, puszysty i rozpływający się w ustach. Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Polska Tagi: bez laktozy, Boże Narodzenie, Ciasta Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 40 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g roślinnej margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Sposób wykonania
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa w rondelku podgrzewamy margarynę lub masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą, następnie ściągamy garnek z palnika i studzimy masę.
  • Gdy masa ostygnie dodajemy do niej żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką sięgając dna. Ważne aby dobrze wymieszać składniki i nie było w nim grudek.
  • W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy napowietrzając masę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min.