Agatajot, Kuchnia Agaty
https://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/murzynek-jak-u-cioci-na-imieninach

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Jest taki żelazny zestaw ciast, które kojarzą mi się (bardzo dobrze zresztą!) z rodzinnymi spotkaniami przy imieninowym stole. I tak właśnie: „murzynek” musiał na nim być!

Zdjęcie - Murzynek (jak u cioci na imieninach:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Murzynek czyli czekoladowe ciasto, wilgotne, o mocnym kolorze ciemnej czekolady, idealny dodatek do filiżanki kawy!

Zdjęcie - Murzynek (jak u cioci na imieninach:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten murzynek ma taką przewagę nad innymi ciastami, że bardzo długo utrzymuje świeżość i wilgotność (dzięki jogurtowi), a do tego nie trzeba do jego zrobienia używać nawet miksera, wystarczy tylko połączyć składniki w misce (nawet dziecko to potrafi!:).

Zdjęcie - Murzynek (jak u cioci na imieninach:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój „murzynek” upiekłam w kwadratowej foremce o boku ok. 25 cm.

Zdjęcie - Murzynek (jak u cioci na imieninach:) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • czekolada - 75 g, gorzka
  • ciemne kakao - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 300 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 175 g
  • jajko - 2 szt
  • jogurt naturalny - 250 g
  • cukier brązowy - 330 g
Przygotowanie:

W rondelku rozpuść masło. Dodaj kawałki czekolady i rozpuść je w maśle. Ostudź.

W misce połącz „mokre” składniki ciasta: masło z rozpuszczoną czekoladą, jajka, jogurt. Wymieszaj.

Wsyp cukier. Wymieszaj.

Dodaj pozostałe „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem foremki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 55 minut (do „suchego patyczka”).