Kulinarne przygody Gatity, Kulinarne przygody Gatity
http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/marynowany-surowy-losos-w-przyprawach

Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.
Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.

Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marynowany surowy łosoś w przyprawach
Proporcje dla 6 osób Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cebuli
  • ½ litra oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 3 saszetki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach

Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw. Zalewamy Olejem Kujawskim ze smakiem z czosnkiem i odstawiamy na 1-2 godziny.
Zdjęcie - Marynowany surowy łosoś w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami