Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/makaron-z-kremowym-sosem-z-gorgonzoli

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli

Po raz pierwszy makaron z tym sosem jadłam zaledwie kilka dni temu.

Nie dajcie przestraszyć się składowi (ser plus ser) i czyhającym w nim kaloriach! Smak tego dania wart jest kilku późniejszych wyrzeczeń w stylu rezygnacji z kolacji

Przepis od najprawdziwszego Włocha spod samego Monachium!:)

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli

Agata, 29 stycznia 2010

Zdjęcie - Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ser gorgonzola - 200 g
  • serek kremowy - 125 g (np. Philadelphia)
  • mleko - ok. 1/2 szklanki (ilość zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać)
  • makaron - 1 opakowanie (tagiatelle, farfalle lub penne)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Sposób przygotowania

Gorgonzolę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, połączyć z kremowym serkiem. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, ser rozprowadzić mlekiem (lub śmietanką), tworząc gładki, kremowy sos. Ewentualnie doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z makaronem (i np. natką pietruszki).