Tosia, Smakowity chleb
https://smakowitychleb.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/jogurtowa-ciabatta-z-pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato to czas grillowania i pikników, a w okolicznościach natury nic tak dobrze nie smakuje jak chrupiące pieczywo. Świetnie sprawdzi się tu lekka jogurtowa ciabatta, którą wzbogaciłam o pomidorki koktajlowe i lubczyk. Możecie tutaj dodać także inne zioła np. bazylię!

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. letnia woda - 150 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwa - 2 łyżka
  5. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  6. jogurtu naturalnego - 150 g
  7. posiekanego lubczyku lub bazylii - 3 łyżki
  8. pomidorków koktajlowych - 100

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, jogurt naturalny, pokrojone drobno pomidory, posiekane zioła. Wlewamy stopniowo wodę z oliwą i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie skropionej oliwą na godzinę pod przykryciem.
3. Po tym czasie formujemy podłużną ciabattę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki ciasta podtrzymujemy \\\\\\\\\\\\\\\"rulonikami\\\\\\\\\\\\\\\" ze ściereczek, aby ciabatta nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Upieczoną ciabattę podajemy ze Smakowitą de luxe.

Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowa ciabatta z pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami