Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-z-wisniami-albo-co-tam-za-owoce-masz-pod-reka

Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;)

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato kojarzy mi się właśnie z takimi prostymi ciastami – ciastami z owocami. Na wierzchu układam to, co akurat mam w kuchni, albo przyniosłam z ogrodu. Czasem wiśnie (taką wersję lubię najbardziej!), często borówki, maliny czy jeżyny.

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Samo ciasto może mieć w sobie aromat waniliowy, migdałowy (świetnie komponuje się ze smakiem wiśni!) albo otartą skórkę z cytryny.

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiec możecie  w dowolnej foremce, proponuję jednak aby nie było zbyt wysokie- może się wtedy zdarzyć, że za długo będziemy je piec, a wtedy może w piekarniku wyschnąć. Proponuję więc okrągłą foremkę o średnicy ok. 25 cm.

Zdjęcie - Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ciasta posypać możecie np. płatkami migdałów lub grubym cukrem.

Składniki:
  • masło - 100 g, w temp. pokojowej
  • cukier - 1/2 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 3 szt
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklaki minus 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • wiśnie - ok. 1- 1,5 szklanki, bez pestek
Przygotowanie:

W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj naturalną esencję waniliową i sól. Wymieszaj.

Połącz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

Ciągle miksując dodawaj do masy na zmianę jajko i mieszankę mąk. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułóż owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40-45 minut. Ciasto podawaj ostudzone.