Agatajot, Kuchnia Agaty
http://kuchniaagaty.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-z-czeresniami-amaretti-i-migdalami

Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny placek z chrupiącym, a zarazem owocowym wierzchem. Jeśli zestawimy chrupiące, migdałowe ciasteczka z jeszcze większą ilością migdałów i słodkimi jak cukierek czereśniami (skropionymi likierem), otrzymamy pyszne, NAPRAWDĘ pyszne ciasto!

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo prosty ucierany placek, z gatunku tych, które masz ochotę zjeść w całości na surowo, bo nawet jeszcze nie upieczone, osadzone na ściankach miski smakuje nieziemsko.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisu uzyskacie szybkie ciasto, przyjemnie wilgotne, bardzo aromatyczne. Idę o zakład, że nie skończy się na jednym kawałku…

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracją był dla mnie przepis z bloga 5secondrule.

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami

Agata, 30 czerwca 2014

Zdjęcie - Ciasto z czereśniami, amaretti i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • masło - 90 g, miękkie
  • jajko - 2 szt
  • ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
  • czereśńie - ok. 1 szklanki
  • ulubiony likier - 2 łyżki, użyłam z malin moroszek
  • ciasteczka amaretti - ok. 6 szt
  • migdały - 80 g
Sposób przygotowania

Czereśnie wypestkuj, polej likierem, odstaw na kilka minut.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku, ciągle miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, oraz w 2 partiach mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki o średnicy ok. 22 cm.

Na wierzchu ułóż owoce, na nich migdały (lekko rozdrobnione np. w moździerzu) oraz pokruszone ciasteczka amaretti.

Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem  ostudź.