ilovebake, I Love Bake
http://ilovebake.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-z-borowkami

Ciasto marchewkowe z borówkami

Ciasto marchewkowe z borówkami i lekko cytrynowym kremem śmietankowym. Wilgotne, korzenne ciasto o pięknym kolorze i delikatny krem. Prosty przepis z dodatkiem marchewki.

Ciasto marchewkowe dzięki dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, który unosi się podczas pieczenia.

Marchewka w cieście nie jest zupełnie wyczuwalna jeśli zetrzesz ją na tarce o małych oczkach.

Krem śmietankowy zagęściłam galaretką limonkową, ale może być to również galaretka o smaku cytrynowym lub popularne teraz krystaliczne.

Borówki świetnie ożywiają ciasta i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.

Ciasto marchewkowe z borówkami to deser dla osób, które uwielbiają nieco korzenne smaki. Idealne do wykonania w sezonie jesiennym lub zimowej do ciepłej herbaty.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 1 szklanka startej marchewki *
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa lub limonkowa
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 150-200 g borówek

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, następnie naprzemiennie w trzech porcjach dodajemy olej oraz przesiane składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wcześniej wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch i przekrawamy na pół.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część. Na koniec obsypujemy wierzch borówkami i kruszonką ze ściętego wcześniej wierzchu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami