Tosia, Smakowity chleb
http://smakowitychleb.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciabatta-na-zakwasie-mieszanym

Ciabatta na zakwasie mieszanym

Zdjęcie - Ciabatta na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta to włoski chlebek przypominający podłużną bułkę. Można śmiało stwierdzić, że Włosi traktują ją tak samo jak Francuzi swoją bagietkę.

Nazwa pochodzi od słowa kapeć/pantofel, co sugeruje specyficzny kształt ciabatty. Włoski chlebek charakteryzuję się również tym, że jego skórka jest chrupiąca, a miąższ miękki, delikatny i porowaty. Wypieka się go z mąki pszennej i z dodatkiem drożdży.

Mój dzisiejszy przekręt polega na tym, że postanowiłam opracować przepis na ciabattę pieczoną na zakwasie. Wykorzystałam do tego zakwas żytni oraz pszenny, mieszając je ze sobą. I mogę nieskromnie powiedzieć, że eksperyment się udał :)

Zdjęcie - Ciabatta na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta na zakwasie mieszanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta na zakwasie mieszanym Autor: Tosia Czas przygotowania: 7 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 7 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 550 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
  • 350 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżki oliwy

Instrukcja
  1. Do misy przesiewamy 550 g mąki. Robimy wgłębienie, dodajemy aktywne zakwasy. Do misy wsypujemy też sól i cukier. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach zagniatania, ciasto będzie przypominało konsystencją gęstą śmietanę, tak ma być, ponieważ w późniejszym etapie dodajemy jeszcze mąkę. Ciasto zostawiamy w misie lub przekładamy je do nowej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, do wyrośnięcia.
  2. Na stolnicę przesiewamy 100 g mąki. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i zagniatamy do momentu, aż ciasto przestanie się lepić (być może zostanie trochę mąki). Z ciasta formujemy podłużny, szeroki wałek.
  3. Blachę wykładamy pergaminem. Przekładamy uformowany ciasto, złączeniem ku dołowi. Boki przyszłej ciabatty zabezpieczamy wałeczkami ze ściereczek. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy jeszcze 20-25 minut.
  5. Upieczoną studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09