figmara, figowe smaki
http://figowesmaki.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/chlebek-z-maki-gryczanej-i-ziemniaczanej

Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej

przepis:

1 szklanka mąki gryczanej

0/5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki siemienia lnianego

1 łyżka soli

1 łyżeczka miodu

1 opakowanie suchych drożdży (7 g)

1,5 szklanki wody

otręby owsiane do wysypania foremki

masło do wysmarowania foremki

Mąkę, sól, siemię lniane, drożdże, miód wymieszać, dodać letnią wodę. Wszystko dobrze wyrobić.

Foremkę wysmarować masłem, oprószyć otrębami.

Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do temp.200° C ok. 50 min.

Zdjęcie - Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami