Sprawdzona Kuchnia, Sprawdzona Kuchnia
https://sprawdzonakuchnia.pl
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bulki-pszenne-z-ziarnami

Bułki pszenne z ziarnami

Czas czytania: 3 min

Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być wspaniałą bazą do kanapek na słodko na przykład z domowym dżemem z malin lub truskawek. Bułki pszenne z ziarnami są również świetne do burgerów i kanapek z dodatkami wytrawnymi.

Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki pszenne z ziarnami

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 7 g soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 255 ml mleka
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • nasiona do posypania bułek – słonecznik, siemię, czarnuszka lub mak
  • 1 małe jajko

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę. Wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka i okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem. Wierzch posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę i pozostawić do przestygnięcia.

🌾 Mąka

Jaka mąka będzie najlepsza do bułek? Bułki piekłam w kilku wersjach, pierwsza była z mąką pszenną typ 450, bułki wyszły wspaniałe, bielutkie w środku i bardzo puszyste. Druga wersja to ta, którą dziś dzielę się z Wami, użyłam mieszanki mąki pszennej typ 450 i dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ta wersja jest nieco ciemniejsza od pierwszej, miąższ jest troszkę bardziej elastyczny i wilgotny. Nieważne, którą mąkę zastosujecie, każda z tych opcji jest pyszna, to Wam zaręczam! Możecie też spróbować dodać mąkę żytnią, ale tylko w niewielkiej ilość. Zbyt duża ilość mąki żytniej za bardzo obciąży bułki, które mogą być po upieczeniu ciężkie.

🥐 Inne bułki

Bułki to wspaniałe pieczywo bardzo smaczne, puszyste i co ważne możemy przygotować je bardzo szybko. Chleb nie zawsze jest błyskawiczny do zrobienia, a bułki tak! Po wypróbowaniu dzisiejszego przepisu spróbujcie też poniższych propozycji, wszystkie są wspaniałe!

  • Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki z siemieniem
  • Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki z płatkami owsianymi
  • Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki gryczano słonecznikowe
  • Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułeczki pszenne na jogurcie

📖 Przepis Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PrintBułki pszenne z ziarnami Wyśmienite domowe bułeczki z nasionkami Course PieczywoCuisine Polska Prep Time 20 minutesCook Time 15 minutes Servings 12 Author Anna IngredientsSkładniki na ciasto

  • 270 g mąki pszennej typ 450
  • 130 g mąki orkiszowej ciemna
  • 7 g soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 20 g świeżych drożdży lub suchych 7 g dodane do mąki
  • 255 ml mleka
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • nasiona do posypania bułek
  • 1 małe jajko

Instructions

  • Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. W innym naczyniu wymieszać letnie mleko i wodę z drożdżami oraz miodem, wlać do miski z mąką, dodać masło, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podzielić na 12 lub 10 równych części, z każdej uformować wałek o długości 35-40 cm. Wałek zakręcamy jakbyśmy chcieli zawiązać pętelkę, wystawić końce ciasta na zewnątrz wałka, następnie okręcić je wokół powstałego oczka, koniec podwinąć i skleić pod spodem bułki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch bułek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wstawieniem bułek do piekarnika należy pomalować je rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać ulubionymi ziarenkami. Bułki pieczemy przez 15-10 minut to uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć bułki razem z papierem na kratkę, aby przestygły.Smacznego!

Notes*Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasze drożdże są mocne i żywe zróbcie najpierw rozczyn (z mleka oraz drożdży), jeśli ten po kilkunastu minutach zacznie pracować dodajcie mieszankę do ciasta. Gdyby jednak zdażyło się, że drożdże nie będą aktywne należy wylać zaczyn i kupić nowe drożdże. 

Zdjęcie - Bułki pszenne z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułki pszenne z ziarnami

Artykuł Bułki pszenne z ziarnami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.