Marcepanowa kuchnia, Marcepanowa kuchnia
https://marcepanowakuchnia.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/babka-majonezowa-szybka-i-puszysta

Babka majonezowa - szybka i puszysta

Zdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka majonezowa – lekka i puszysta !

Chyba najlepsza babka jaką kiedykolwiek upiekłam! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę. Babka wyszła bardzo puszysta i wilgotna w środku z nutką wanilii.

Na pewno będę eksperymentować również z innymi dodatkami.

Zdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

80 g mąki ziemniaczanej

65 g mąki tortowej pszennej

190 g cukru

4 jajka 

3 łyżki majonezu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego.

Sposób wykonania: 

Jajka miksujemy z cukrem. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.

Gdy masa jajeczna zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. 

Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu i majonez. Całość miksujemy.

Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką, a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! ).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie od mocy piekarnika) * patyczek po włożeniu powinien być suchy.

Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

Udanych Wielkanocnych wypieków ! 

Zdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka majonezowa: szybka i puszysta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami