PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA

 PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA

Kiedy wieczorem mamy gości, bardzo lubię podać coś niezobowiązującego na przekąskę. Problem pojawia się gdy jest za późno na kawę i słodkości nie wchodzą w grę. Chipsy czy paluszki wyglądają mało elegancko i niekoniecznie pasują do wina. Rozwijając moją ostatnią pasję wymyśliłam kolejną ciekawą propozycję czegoś lekkiego co można podać, nie zakłócając luźnej atmosfery spotkania. Nam bardzo smakowały i zniknęły o wiele szybciej niż się spodziewałam :) 

Zdjęcie -  PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności: 4/10

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • kilka posiekanych listków bazylii

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut.

2. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolite ciasto.

3.  Odstawiamy szczelnie przykrytą miskę z ciastem na około 1,5h.

4. Następnie przystępujemy do formowania. Formujemy około 6-10cm długie i wąskie paluchy. Pamiętajmy, że muszą być naprawdę wąskie ponieważ podczas wyrastania i pieczenia mocno się napuszą, a nie chcemy upiec bułek.

Zdjęcie -  PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Uformowane paluszki układamy na blaszce skośnie, w ten sposób zmieści się ich najwięcej naraz.

6. Następnie przykrywamy je szmatką i odstawiamy do napuszenia na 30min.

7. Nagrzewamy piekarnik do 210stopni.

8. Można je posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.

9. Nacinamy je wzdłuż, bardzo płytko i wstawiamy do piekarnika na 20minut.

10. Studzimy na kratce, podajemy z ulubionymi dipami u mnie z tymi.

SMACZNEGO!

 

Kategorie przepisów