Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem


Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Rozpływają się w ustach! Takich drożdżówek w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć!
Zdjęcie - Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, KRUSZONKĄ I LUKREM (10 sztuk)

Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
Ciasto :
525 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
1 jajko
Owoce :
500 g truskawek
mąka ziemniaczana
Kruszonka :
70 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
30 g cukru
Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo :
1 jajko

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ponownie umieścić w misce, zakryć ją kuchenną ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować owoce i kruszonkę. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Składniki kruszonki umieścić w misce, rozcierać palcami aż powstaną okruchy. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto pod spód. Układać na blasze do pieczenia i lekko spłaszczać dłonią. W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie na owoce za pomocą szklanki, przyciskając ją do samego dołu. Każde wgłębienie poprawić jeszcze palcami. Do środka wsypać trochę mąki ziemniaczanej, włożyć po 3-4 truskawki (duże można przekroić na pół). Boki drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie przygotować lukier. Składniki na lukier umieścić w kubeczku i dokładnie wymieszać, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody. Gotowym lukrem polać drożdżówki.

Przepisy z tych kategorii

Galaretka truskawkowa z owocami - deser mojego dzieciństwa!
1

Galaretka truskawkowa z owocam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Malinowo kokosowy deser

Malinowo kokosowy deser

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gofry belgijskie / Gofry na drożdżach

Gofry belgijskie / Gofry na dr…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
1

Gofry z bitą śmietaną i tru…

food² food²
Food Square

Ciasteczka musli
1

Ciasteczka musli

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Magdalenki

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie

Sernik bez pieczenia z borówka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Galaretka z pigwy, z imbirem i kurkumą
1

Galaretka z pigwy, z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
2

Cynamonowe ślimaki ze śliwkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Blueberry cinnamon rolls - Cyn…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne