Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem


Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Rozpływają się w ustach! Takich drożdżówek w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć!
Zdjęcie - Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, KRUSZONKĄ I LUKREM (10 sztuk)

Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
Ciasto :
525 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
1 jajko
Owoce :
500 g truskawek
mąka ziemniaczana
Kruszonka :
70 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
30 g cukru
Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo :
1 jajko

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ponownie umieścić w misce, zakryć ją kuchenną ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować owoce i kruszonkę. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Składniki kruszonki umieścić w misce, rozcierać palcami aż powstaną okruchy. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto pod spód. Układać na blasze do pieczenia i lekko spłaszczać dłonią. W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie na owoce za pomocą szklanki, przyciskając ją do samego dołu. Każde wgłębienie poprawić jeszcze palcami. Do środka wsypać trochę mąki ziemniaczanej, włożyć po 3-4 truskawki (duże można przekroić na pół). Boki drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie przygotować lukier. Składniki na lukier umieścić w kubeczku i dokładnie wymieszać, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody. Gotowym lukrem polać drożdżówki.

Przepisy z tych kategorii

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki
1

Starry night cake pops - gwiez…

food² food²
Food Square

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto kinder country
2

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry (prawie) belgijskie
1

Gofry (prawie) belgijskie

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Tosty z owocami i miodem
1

Tosty z owocami i miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
1

Tort czekoladowo miętowy z tru…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto chatka puchatka z truskawkami
1

Ciasto chatka puchatka z trusk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Truskawkowa pianka na języczkach

Truskawkowa pianka na języczka…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Torcik straciatella z truskawkami

Torcik straciatella z truskawk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto jogurtowe z truskawkami II

Ciasto jogurtowe z truskawkami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne