Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Pyszne, puszyste i mięciutkie drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem. W sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Rozpływają się w ustach! Takich drożdżówek w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć!

10
drożdżówekSkładniki- Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
- Ciasto :
525 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
1 jajko
- Owoce :
500 g truskawek
mąka ziemniaczana
- Kruszonka :
70 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
30 g cukru
- Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
- Dodatkowo :
1 jajko
- Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
- Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ponownie umieścić w misce, zakryć ją kuchenną ściereczką i odstawić na 20 minut.
- W tym czasie przygotować owoce i kruszonkę. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Składniki kruszonki umieścić w misce, rozcierać palcami aż powstaną okruchy.
- Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto pod spód. Układać na blasze do pieczenia i lekko spłaszczać dłonią. W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie na owoce za pomocą szklanki, przyciskając ją do samego dołu. Każde wgłębienie poprawić jeszcze palcami. Do środka wsypać trochę mąki ziemniaczanej, włożyć po 3-4 truskawki (duże można przekroić na pół). Boki drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie przygotować lukier. Składniki na lukier umieścić w kubeczku i dokładnie wymieszać, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody. Gotowym lukrem polać drożdżówki.