Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Te ślimaczki drożdżowe z dodatkiem aromatycznego pesto są po prostu pyszne i nawet moje dziecko ochoczo zabiera je do śniadaniówki. Wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe posmarować ulubionym pesto, ewentualnie posypać odrobiną sera, zawinąć w rulon, pokroić i upiec na złocisty kolor

 

To idealna propozycja na imprezy, pikniki lub jako dodatek do zup i sałatek czy lunch boksów.

Składniki na drożdżowe ślimaczki z pesto:

  • 1 szklanka mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • słoiczek ulubionego pesto (użyłam tego bazyliowego o wadze 190g)
  • opcjonalnie ser do posypania (mozzarella lub parmezan)

 

Jak przygotować drożdżowe ślimaczki z pesto?

  • Przygotuj kleik tangzhong - 3/4 szklanki mleka umieść w naczyniu z grubym dnem i zagotuj z 1/4 szklanki mąki cały czas mieszając, by nie utworzyły się nam grudki. Tak przygotwaną miksturę wystudź.
  • Drożdże (jeśli używasz świeżych) zasyp cukrem, dodaj pozostałe mleko i mieszaj aż się rozpuszczą.
  • W misie robota umieść mąkę, sól, naszą wystudzoną zasmażkę, oraz rozpuszczone drożdże i wyrób przez ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodaj pokrojone masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok 10 minut.
  • Po tym czasie odstaw je do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj pesto, posyp serem i zawiń zaczynając do dłuższego brzegu. Zwinięte ciasto pokrój w na równe kawałki (moje miały ok 2 cm szerokości). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i piecz ok 30 minut na złoty kolor.

 

✨ Wskazówki:

  • możecie pominąć przygotowywanie kleiku ale nadaje on miękkości i pozwala zachować dłużej świeżość ciasta drożdżowego
  • jeśli używacie świeżych drożdży ale macie wątpliwość czy wyrosną, do po ich rozpuszczeniu dodajcie łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów