Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

Te ślimaczki drożdżowe z dodatkiem aromatycznego pesto są po prostu pyszne i nawet moje dziecko ochoczo zabiera je do śniadaniówki. Wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe posmarować ulubionym pesto, ewentualnie posypać odrobiną sera, zawinąć w rulon, pokroić i upiec na złocisty kolor
To idealna propozycja na imprezy, pikniki lub jako dodatek do zup i sałatek czy lunch boksów.
Składniki na drożdżowe ślimaczki z pesto:
- 1 szklanka mleka
- 350 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- słoiczek ulubionego pesto (użyłam tego bazyliowego o wadze 190g)
- opcjonalnie ser do posypania (mozzarella lub parmezan)
Jak przygotować drożdżowe ślimaczki z pesto?
- Przygotuj kleik tangzhong - 3/4 szklanki mleka umieść w naczyniu z grubym dnem i zagotuj z 1/4 szklanki mąki cały czas mieszając, by nie utworzyły się nam grudki. Tak przygotwaną miksturę wystudź.
- Drożdże (jeśli używasz świeżych) zasyp cukrem, dodaj pozostałe mleko i mieszaj aż się rozpuszczą.
- W misie robota umieść mąkę, sól, naszą wystudzoną zasmażkę, oraz rozpuszczone drożdże i wyrób przez ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodaj pokrojone masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok 10 minut.
- Po tym czasie odstaw je do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj pesto, posyp serem i zawiń zaczynając do dłuższego brzegu. Zwinięte ciasto pokrój w na równe kawałki (moje miały ok 2 cm szerokości). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i piecz ok 30 minut na złoty kolor.
✨ Wskazówki:
- możecie pominąć przygotowywanie kleiku ale nadaje on miękkości i pozwala zachować dłużej świeżość ciasta drożdżowego
- jeśli używacie świeżych drożdży ale macie wątpliwość czy wyrosną, do po ich rozpuszczeniu dodajcie łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.