Drożdżowe rogaliki z Morawy
Ostatnio udało mi się kupić kilka starych numerów miesięcznika "Kuchnia" . Z jednym z nich trafiłam na drożdżowe rogaliki z marmoladą ["Kuchnia" , grudzień 2007]. Te rogaliki chodziły za mną, od kiedy zobaczyłam przepis. Miałam je zrobić tydzień temu, ale niestety przeziębienie pokrzyżowało moje plany. Postanowiłam, że w ten weekend nie odpuszczę i w końcu je upiekę. Mało brakowało, żebym zrezygnowała z tych planów, bo okazało się, że zepsuły mi się drożdże - na szczęście miałam w zapasie drożdże instant :)
Przepis jest bardzo prosty - wystarczy zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki, a potem rozwałkować i formować rogaliki. Żadnego czekania na wyrastanie - zwinięte rogaliki wstawiamy od razu do piekarnika i po 20 minutach mamy rumiane i pachnące rożki :)
Składniki [ wychodzi ok. 60 sztuk ] :
- 200 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 100 g drożdży
- 2 margaryny
- 1 kg mąki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g marmolady jabłkowej [ u mnie wieloowocowa ]
Mleko lekko podgrzać z cukrem. Dodać drożdże, rozmieszać. Roztopić margarynę, lekko przestudzić.
Wymieszać ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbić do masy jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 kulki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozłożyć ciasto na blacie posypanym mąką i rozwałkować. Następnie wyciąć nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczkę marmolady, zawijać i formować półokrągły rogalik.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut [ piekłam na termoobiegu ] .
Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
moje uwagi :
- rogaliki upiekłam z połowy podanych składników
- świeże drożdże zastąpiłam drożdżami instant [ na 500 g mąki dałam 2 op. drożdży instant czyli 14 g ]
- nie trzeba czekać , aż ciasto wyrośnie [ jedyne wyrastanie to ta godzina w lodówce ]
- wyszły mi dwie blachy rogalików [ takie piekarnikowe ]