Drożdżowa baba wielkanocna – przepis

Drożdżowa baba na Wielkanoc to już tradycja. Przyznaję, że jest trochę czasochłonna, ale raz w roku można pokusić się o jej wykonanie samodzielnie. Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i maksymalnie dwa dni po, niestety ciasta drożdżowe nie zachowują długo swojej świeżości. Ciasto z tego przepisu jest pulchne, mięciutkie, lekko wilgotne i bardzo pyszne. Inspiracja z książki: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża baba lub 2 średniej wielkości

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 10 dużych żółtek lub 15 małych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki rodzynek
  • duża szczypta soli
  • 60 g świeżych drożdży ( nie mogą być suche )
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 5 kropli esencji pomarańczowej ( niekoniecznie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W ciepłym mleku rozprowadzamy świeże drożdże, następnie dodajemy łyżeczkę mąki, cukru i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i esencję. Lekko łączymy składniki, dodajemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie pulchne. Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz. Na koniec dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( ja dodatkowo wysypałam kaszą manną ), u mnie dwie formy średniej wielkości. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę ( duża forma ) lub 40-50 min. ( mniejsze ). Upieczone powinno być z wierzchu zarumienione z lekkim pęknięciem. Studzimy w formie ok. 15 min, następnie wyciągamy i przykrywamy ściereczką zostawiając do całkowitego ostudzenia.

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny ( według upodobań można dolać więcej wody lub soku ), lukrujemy babę. Smacznego.

Zdjęcie - Drożdżowa baba wielkanocna – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Drożdże, Rodzynki, skórka pomarańczowa

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa zaparzana
4

Babka drożdżowa zaparzana

evenka evenka
Arabeska

Pasiasta babka na białkach
14

Pasiasta babka na białkach

evenka evenka
Arabeska

Babka piaskowa śmietankowa – przepis
23

Babka piaskowa śmietankowa – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Baba szafranowa
5

Baba szafranowa

aronia aronia
Wiem co jem

Babka jogurtowo-kokosowa
15

Babka jogurtowo-kokosowa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka jogurtowa
2

Babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
2

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
2

Bułeczki z ziemniakami i koper…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone pączki z kokosem (wegańskie)
1

Pieczone pączki z kokosem (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki mini – z serka waniliowego
1

Pączki mini – z serka waniliow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square