Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym


Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM (2 porcje)

Składniki :
400 g dorsza
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki zimnej wody
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz

Jak przygotować dorsza zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym : Rybę oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wodą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad
1

Dorsz z patelni z tymiankiem -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halibut w sosie bazyliowym

Halibut w sosie bazyliowym

figmara figmara
figowe smaki

Dorsz pieczony pod ziołową kruszonką

Dorsz pieczony pod ziołową kru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dziki łosoś z czosnkiem i ziołami

Dziki łosoś z czosnkiem i zioł…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pstrąg z ziołową kruszonką
3

Pstrąg z ziołową kruszonką

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty