Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym


Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM (2 porcje)

Składniki :
400 g dorsza
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki zimnej wody
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz

Jak przygotować dorsza zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym : Rybę oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wodą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

Kategorie przepisów