Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.
PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM (2 porcje)
Składniki :
400 g dorsza
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki zimnej wody
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz
Jak przygotować dorsza zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym : Rybę oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wodą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.