Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny


Zima w pełni, a to oznacza, że i sezon chorobowy jest w rozkwicie. W tym czasie warto naturalnie wspomagać nasz organizm, żeby zminimalizować ryzyko zachorowania na przeziębienie czy grypę lub przechodzić te infekcje bardziej łagodnie. Może nam w tym pomóc domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny. Jest bardzo prosty w przygotowaniu : wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku, odstawić na dobę do lodówki, po tym czasie przelać przez gazę i już możemy raczyć się dobrym, wzmacniającym syropem. Należy przechowywać go w zamkniętym naczyniu (najlepiej słoiku), w lodówce do 7 dni.

Zdjęcie - Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA DOMOWY SYROP Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY

Składniki :

1 główka czosnku (ok. 10 ząbków)
4 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
½ szklanki przegotowanej, letniej wody

Jak zrobić domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny : Do słoika wlać przegotowana, letnią wodą (nie gorącą, bo miód straci swoje właściwości!), dodać miód, wymieszać aż cały się rozpuści. Ząbki czosnku obrać, wycisnąć do słoika. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby syrop przelać przez gazę. Syrop jest już gotowy do spożycia. Przechowywać go w słoiku w lodówce przez 7 dni. Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Przepisy z tych kategorii

Bursztynowy syrop i galaretka  z kwiatów białego bzu

Bursztynowy syrop i galaretka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sezon na czarny bez: Imbirowy syrop z czarnego bzu
2

Sezon na czarny bez: Imbirowy…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Lemoniada z kwiatów bzu
1

Lemoniada z kwiatów bzu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Mleczobranie
1

Mleczobranie

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu
1

Dla marzycieli. Syrop z kwiató…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Syrop z czarnego bzu
1

Syrop z czarnego bzu

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu