Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny
Zima w pełni, a to oznacza, że i sezon chorobowy jest w rozkwicie. W tym czasie warto naturalnie wspomagać nasz organizm, żeby zminimalizować ryzyko zachorowania na przeziębienie czy grypę lub przechodzić te infekcje bardziej łagodnie. Może nam w tym pomóc domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny. Jest bardzo prosty w przygotowaniu : wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku, odstawić na dobę do lodówki, po tym czasie przelać przez gazę i już możemy raczyć się dobrym, wzmacniającym syropem. Należy przechowywać go w zamkniętym naczyniu (najlepiej słoiku), w lodówce do 7 dni.
PRZEPIS NA DOMOWY SYROP Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY
Składniki :
1 główka czosnku (ok. 10 ząbków)
4 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
½ szklanki przegotowanej, letniej wody
Jak zrobić domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny : Do słoika wlać przegotowana, letnią wodą (nie gorącą, bo miód straci swoje właściwości!), dodać miód, wymieszać aż cały się rozpuści. Ząbki czosnku obrać, wycisnąć do słoika. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby syrop przelać przez gazę. Syrop jest już gotowy do spożycia. Przechowywać go w słoiku w lodówce przez 7 dni. Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.