Domowe misie Lubisie
Dziś przepis dla małych miłośników słodkości, choć powiem szczerze u nas wszyscy zajadaliśmy się tymi pysznymi misiami. Domowe misie lubisie są zdecydowanie zdrowsze od ich popularnej sklepowej wersji, a jeśli do ich przygotowania zaangażujecie dzieci to połączycie przyjemne z pożytecznym, nie tylko będziecie mieć pyszną i zdrową przekąskę ale i świetną zabawę.
Przy okazji ciekawa jestem, czy Wasze pociechy lubią prace plastyczne tak jak moja niespełna sześciolatka? U nas nie ma dnia, by nie powstawały jakieś rysunki, malunki, wyklejanki i wycinanki. Panna Zuzanna nieustannie coś tworzy i wymyśla, a jej kreatywność bardzo mnie cieszy, bo ja w jej wieku tak wiele czasu spędzałam z ukochaną lalką barbie niż z kredkami. Jeśli zaś o kredki chodzi to ja jestem wielką fanką kredek Bambino - ot taki sentyment z dzieciństwa mi pozostał chociażby dlatego że te kredki mają intensywne i nasycone kolory, które doskonale kryją, a producent przez lata istnienia marki dba o to nie straciły na jakości. Nie wiem, czy wiecie, że Marka Bambino ma także w swojej ofercie farby zarówno akwarelowe jak i plakatowe, które świetnie kryją, łatwo się rozcieńczają i są trwałe. Do tego wszystkiego niezbędny jest papier, oj u nas zużywa sie go całe mnóstwo, dlatego zamiast kupować kolejny blok najczęściej zamawiam całą ryzę papieru xero, który starcza na dłużej, bardzo przydatne w naszym domu są także papiery kolorowe, z których powstają laurki i kartki urodzinowe oraz świąteczne dla całej rodziny. Jeśli potrzebujecie uzupełnić zapasy materiałów plastycznych to mam dla Was kod rabatowy na cały asortyment w sklepie inkhouse.pl który obniża wartość zamówienia o 6% Wystarczy że w koszyku przy zamówieniu wpiszecie PRACENA6 i jest ważny do 26 maja 2023 czyli do dnia matki tak, aby Wasze pociechy mogły zrobić piękne prace na to wyjątkowe święto.
A teraz już zapraszam na przepis:
Składniki: (na ok 12 misiów z foremki o wielkości 7,5 cm):
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta, wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy aby się całkowicie rozpuścił. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek d pieczenia i delikatnie mieszamy. Ok 1/3 ciasta przekładamy do miseczki, dodajemy do niej kakao i mieszamy. Teraz tylko napełniamy silikonowe foremki (jeśli nie macie foremek w kształcie misia, mogą być klasyczne foremki do muffinek). Ja na łapki dawałam ciemne ciasto, a resztę foremki do 3/4 wysokości uzupełniałam jasnym ciastem. Gotowe misie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut. Do misiów możecie dodać kawałki czekolady, lub ulubione owoce, czy np jak moja Zuzanna sobie zażyczyła suszoną żurawinę, albo orzechy.Smacznego