Dietetyczna tarta szpinakowa

Dietetyczna tarta szpinakowa

Zdjęcie - Dietetyczna tarta szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdecydowanie jestem zakochana w szpinaku, mogłabym go jeść co drugi dzień, niestety nie mój Mąż nie podziela uwielbienia do tej zieleniny, więc eksperymenty szpinakowe przeprowadzam wtedy gdy go nie ma w domu. Ostatnio w moim menu śniadaniowym zagościł omlet szpinakowy, a kilka dni temu na kolację popełniłam taką oto tartę, zdecydowanie pyszną i zdecydowanie fit, pod warunkiem, że nie zjecie całej za jednym razem :), spróbujcie koniecznie.

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek otrębów (użyłam orkiszowych)
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g chudego twarogu

Ser rozgniatamy z jajkiem np przy pomocy widelca dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C

Farsz:

  • 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • kilka suszonych pomidorów

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i szklimy razem na oleju. Dodajemy szpinak dusimy aż zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy do masy szpinakowej. Wymieszaną masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy suszone pomidory i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Zdjęcie - Dietetyczna tarta szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Dietetyczna tarta szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dietetyczna tarta szpinakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów