Deser malinowy z karmelizowanymi orzechami
#współpraca
Czasem brakuje mi pomysłów co zabrać ze sobą do pracy i wtedy szukam inspiracji w internecie albo książkach takich jak "Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento". Autorka Malwina Bareła przedstawia 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie trzeba liczyć kalorii, bo każdy przepis zawiera informację o wartościach odżywczych, a dodatkowo podane są wegetariańskie zamienniki, dla tych którzy nie jedzą mięsa. Przepisy są szybkie, proste i urozmaicone, przygotowywane z sezonowych, powszechnie dostępnych składników. Dania sprawdzą się jako obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Naprawdę jest w czym wybierać.Przepisy są idealne dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoje zdrowie i ciało, ale również dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo i wprowadzić do swej diety więcej owoców i warzyw.
Dla mnie ta książka to mnóstwo fantastycznych inspiracji na smakowite kolorowe dania jak deser, który prezentuję poniżej. Zamieniłam kilka składników na te które miałam akurat w lodówce i wyszło pysznie. Dlatego dzielę się z Wami
Składniki:
- 350 g jogurtu naturalnego skyr
- 100 g malin
- 2 łyżki miodu
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki mleka
- 20 g orzechów włoskich
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (może być ryż)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
- owoce i mięta do dekoracji
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Skyr, maliny i miód blendujemy przez kilka minut. Następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gotowy krem przelewamy do słoiczków i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy posiekane orzechy i prażymy ok 2 minut. Następnie dodajemy amarantus i i miód i smażymy mieszając jeszcze ok 1 minuty. Przekładamy na wierzch słoiczków i dekorujemy.