Dango

Dango to tradycyjna japońska potrawa – kluski z mąki ryżowej, ugotowane i nabite na szpadkę. Istnieje ogromna ilość wersji dango, a każda z nich ma nieco inną nazwę ;) Ten deser jest tak popularny i uwielbiany w Japonii, że powstają nawet piosenki o dango :D

Stwierdziłam, że zrobienie mitarashi-dango może być fajnym wyzwaniem. Niestety, choć przepis jest z pozoru prosty, to nie udał mi się ten deser za pierwszym razem... Powód był prozaicznie prosty: nie użyłam KLEISTEJ mąki ryżowej. Niestety w internecie krąży cała masa przepisów bez istotnej informacji, że zwykła mąka ryżowa się nie nadaje. Najczęściej na forach dla fanów Japonii, mangi i anime, gdzie ludzie bardzo chętnie dzielą się rozmaitymi japońskimi przepisami, lecz chyba nikt z nich tak naprawdę nie korzysta...
Jaki był u mnie efekt użycia zwykłej mąki ryżowej? Kulki po wrzuceniu do gotującej się wody, zamiast po kilku minutach wypłynąć niczym knedle do góry, osiadły na dnie jak kamienie. Desperacko gotowałam je 3 (słownie: trzy) godziny, mając nadzieję, że może jednak coś z tego będzie. Na próżno. Po 3 godzinach dango wciąż były surowe i twarde ;)
Postanowiłam się nie poddawać i spróbować ponownie... Nie mogąc znaleźć kleistej mąki ryżowej nawet w „Kuchniach Świata” (dostępna jest chyba tylko w internetowych sklepach z żywnością azjatycką), sama zmieliłam na mąkę swój tajski ryż kleisty, który używam do deserów. W młynku do kawy. I muszę przyznać, że efekt końcowy był diametralnie inny. Dango ugotowało się w kilka minut, było sprężyste, a polane słodkim sosem mitarashi bardzo nam smakowały. Chociaż zdaję sobie sprawy, że tego typu specjały nie każdemu przypadną do gustu.
To było jedno z moich ciekawszych doświadczeń w kuchni ;)

Zdjęcie - Dango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DANGO
1 szklanka kleistej (koniecznie!) mąki ryżowej,
1/3 szklanki wody

sos mitarashi:
½ szklanki wody,
¼ szklanki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka mirinu (zastąpiłam białym winem),
1 łyżeczka octu ryżowego,
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę wsypać do miski i stopniowo dodając wodę, ugniatać, aż powstanie ciasto o konsystencji plasteliny. Ulepić z niej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego.
W garnku zagotować wodę. Wrzucić kuleczki i zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach (5-10 min.) dango powinny wypłynąć – od tego momentu gotować jeszcze 3 minuty. Można wyjąć jedną kulkę i przekroić, aby sprawdzić, czy w środku są ugotowane. Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić na chwilę do miski z bardzo zimną wodą (można nawet dorzucić kostki lodu). Dzięki temu dango nie będą się do siebie kleiły. Odcedzić i nabić na patyczki po 3-5 sztuk na każdej.

Przygotować sos: Wodę, cukier, sos sojowy, mirin i ocet zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody i dodać do sosu. Gotować przez chwilę, intensywnie mieszając, aż sos się zagęści.
Gotowym sosem polać dango.

Najlepsze są jedzone od razu. Po kilku godzinach robią się bardziej twarde.


Zdjęcie - Dango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika

Bezglutenowe ciasteczka z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne muffiny dyniowe

Wytrawne muffiny dyniowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia

Orkiszowy chleb dekoracyjny. L…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb orkiszowy, na zakwasie i drożdżach

Chleb orkiszowy, na zakwasie i…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

Orkiszowy chleb ozdobny. Koron…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orkiszowy chleb dekoracyjny

Orkiszowy chleb dekoracyjny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowo-bananowa
1

Zupa dyniowo-bananowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Pieczona sałata radicchio z gr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo – czosnkowym

Makaron z kurczakiem w sosie s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Æbleflæsk - jabłka z bekonem p…

food² food²
Food Square