Czekoladowe ciasto z jagodami i kremem
Jak zrobić pyszne ciasto z efektem wow? Mam dziś dla Was całkiem prosty przepis na to - wystarczy upiec murzynka, przełożyć go kremem grysikowym, dorzucić garść jagód (mogą być także borówki) i dodać cienką warstwę bezy z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Prawda, że prosto? A jak pysznie to sprawdźcie sami, ja zapraszam na przepis.
Beza:
Krem:
Złożenie ciasta:Na jeden z blatów wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy resztę kremu i pozostałe jagody. Przykrywamy bezą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto (na blaszkę 23x33 cm):
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
- 7 łyżek wody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek płatków migdałowych
- szczypta soli
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 szklanka jagód
Złożenie ciasta:Na jeden z blatów wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy resztę kremu i pozostałe jagody. Przykrywamy bezą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.