Czekoladowe ciasto gryczane

Czekoladowe ciasto gryczane

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś mam dla Was ciasto z dodatkiem kaszy gryczanej. Dość ciężkie i wilgotne, mocno czekoladowe i do tego całkiem zdrowe. Jeśli jeszcze nie wykorzystywaliście kaszy w swoich wypiekach zróbcie je koniecznie.

Składniki:

  • 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej
  • 100 g czekolady
  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła

Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu aż wchłonie ją całą, a następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do ostudzonej kaszy. Jaja ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z kaszą. Na koniec wsypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Smacznego

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów