Czekoladowe ciasto gryczane
Dziś mam dla Was ciasto z dodatkiem kaszy gryczanej. Dość ciężkie i wilgotne, mocno czekoladowe i do tego całkiem zdrowe. Jeśli jeszcze nie wykorzystywaliście kaszy w swoich wypiekach zróbcie je koniecznie.
Składniki:
- 200 g (szklanka) suchej kaszy gryczanej
- 100 g czekolady
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła
Kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu aż wchłonie ją całą, a następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do ostudzonej kaszy. Jaja ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z kaszą. Na koniec wsypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Smacznego