Czekoladowe babeczki z kremem milky way

Czekoladowe babeczki z kremem milky way

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te babeczki przygotowałam do pracy z okazji moich imienin. W pierwszej wersji planowałam jakiś torcik, ale pomyślałam, że wygodniej będzie poczęstować towarzystwo babeczkami. Pomysł okazał się w stu procentach trafiony, a te małe urocze słodkości zniknęły błyskawicznie.

Przygotowując krem obawiałam się, czy bez dodatku żelatyny zachowa swój kształt kolejnego dnia, ale na szczęście okazał się bardzo stabilny i do tego po prostu pyszny. Ma tylko jeden minus jego przygotowanie trzeba zacząć co najmniej 12 godzin przed planowanym dekorowaniem muffinek. Ja upiekłam babeczki z dodatkiem przyprawy do piernika, która nadała im charakteru, ale jeśli nie lubicie korzennych smaków, możecie ją pominąć.
Wyjątkowo tym razem posłużyłam się papilotkami i formą do muffinek (fajną w zestawie z silikonowymi papilotkami dostaniecie tutaj).

Babeczki (na ok 18 sztuk w zależności od wielkości foremek):

  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (możecie pominąć)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cukier, proszek i sodę), dodajemy do nich rozpuszczone masło, mleko, jajka i miód (powinien być płynny) i mieszamy wszystko rózgą kuchenną lub mikserem. Gotowym ciastem napełniamy foremki lub papilotki do ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez ok 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 batoniki milky way (21,5 g każdy)

Batoniki siekamy drobno, umieszczamy w garnku dodajemy do nich śmietankę i podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu aż batoniki się rozpuszczą. Studzimy, przykrywamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy wszystko na najwyższych obrotach miksera aż powstanie gęsty krem, który przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z kremem milky way - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów