Czekoladowe babeczki z granatem

Czekoladowe babeczki z granatem

 

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój Mąż został wielkim fanem granatu i już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały. 


Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 owoc granatu

Roztapiamy masło, cukier i czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy chwilę, dodajemy jajka i miksujemy ponownie. Dodajemy ziarenka granatu i mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek (lub silikonowych foremek na muffinki), do 2/3 ich wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C i pieczemy muffiny ok. 25 minut.

Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe babeczki z granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów