Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – przepis

Jedno z lepszych ciast, do którego możecie użyć dowolnych owoców. Ja postanowiłam wykonać je z rabarbarem, na który jest teraz sezon. Ciasto wyszło bardzo kruche, z lekko kwaśnym rabarbarem i słodką pianką na bazie budyniu. Idealnie wyważone proporcję słodkiego z kwaśnym. Ciasto nie jest ciężkie, a wręcz rozpływa się w ustach za sprawą magicznej pianki. Polecam wypróbować te ciasto na lato, ponieważ jest bardzo proste, a wykonanie możemy podzielić na dwa dni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek, dużych
  • 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek, dużych
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy dłoni ciasto. Jeśli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Do przyrządzenia kruchego ciasta możemy użyć malaksera, który rozdrobni nam ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części ( 3/4 jedna i 1/4 druga), owijamy folią i wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło. Formę o wym. 20×24 cm lub tortownicę o śr. 26-27 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicy ze szklanym dnem i silikonowym brzegiem ). Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i nabierze delikatnie, żółtego koloru. Po wyjęciu studzimy.

Rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.

Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.

Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą budyniową i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: budyń, olej, Rabarbar

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i b…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą
2

Ciasto kruche z rabarbarem, ma…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką
1

Kruche ciasto z rabarbarem i r…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
7

Kruche ciasto z rabarbarem i b…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jogurtowo - kokosowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą
7

Jogurtowo - kokosowe ciasto z…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek